(îndelungat)
Ingrediente:
- 250 g bacon
- 500 g carne tocată amestec
- 1 dovlecel mare
- 2 morcovi
- 2 ardei kapia/grași
- 1 ardei iute
- 2 cepe medii
- 300 g varză albă
- 2-3 fire ceapă verde
- 250 g noodles
- ghimbir
- sos de soia
- sos de pește
- foi de orez
- 5 spices (condiment pe care îl găsiți în magazinele cu specific oriental)
- ulei de măsline
pentru sos:
- ghimbir
- prune din compot
- 1 ardei kapia/gras
- 1 ceapă medie/mare
- sos de prune
- 1 morcov
- sos de soia
- oțet de orez
- ulei de măsline
- 2 limes
- 1 portocală
- pătrunjel
Mod de preparare:
Timpul de preparare ar trebui să fie scurt, dar curățatul legumelor și vesela noastră, neadaptată la mîncarea asiatică, face ca timpul de preparare să fie cam lung. Dar nu-i bai, că rezultatul o să fie surprinzător de bun și o să vă surprindeți plăcut invitații. Cantitățile de mai sus sînt pentru vreo 7-8 persoane, ca fel principal, deci vă ies o grămadă. Le-am botezat așa, pentru că le-am personalizat puțin și le-am adăugat carne tocată și afumătură, folosite foarte des în bucătăria moldovenească.
Să ne apucăm de treabă și să începem cu curățatul legumelor și apoi cu încropirea sosului.
Tăiem ceapa în bucăți mari și o punem la călit,
ardeiul kapia/gras îl tăiem cuburi și îl adăugăm peste ceapă, alături de morcovul ciopîrțit în același fel,
le amestecăm nițel și le asezonăm cu oțet de orez,
sos de soia,
și tăiem ardeiul iute cam așa,
apoi îl adăugăm peste celelalte legume.
Cît timp le mai lăsăm la călit, într-un blender adăugăm zeama de la limes & portocală, sosul de prune, pătrunjelul,
cîteva bucăți de ghimbir,
prunele,
și apoi legumele călite.
Le învîrtim în blender pînă devin o pastă, pe care o mai gustăm din cînd în cînd și o mai potrivim de gust.
Apoi, bacon-ul tăiat cubulețe îl prăjim în ulei de măsline,
după ce s-a rumenit îl scoatem într-un castron, iar în wok mai punem nițel ulei și adăugăm ceapa tăiată julienne,
iar cînd a devenit transparentă adăugăm carnea tocată și condimentele.
Cît timp se prăjește carnea, punem noodles-ii la fiert,
tăiem legumele julienne
și ne întoarcem la carne și adăugăm ghimbir,
apoi o scoatem în vasul cu bacon-ul prăjit și le amestecăm.
În wok mai punem puțin ulei și aruncăm legumele după ce s-a încins,
le amestecăm tot timpul și cînd încep să se înmoaie le asezonăm cu sos de soia, sos de pește și oțet de orez,
apoi adăugăm și cărnurile peste, le amestecăm bine,
punem repede și noodels-ii fierți al dente,
ceapa verde,
amestecăm bine, oprim focul și lăsăm compoziția să se odihnească.
Apoi luăm foile de orez și le scufundăm în apă caldă pentru cîteva secunde, le umplem pe fiecare cu compoziție, le rulăm
și apoi le așezăm în tavă, după care le zvîrlim în cuptor (se pot și prăji, dar e indicat să aveți o friteuză și multă răbdare).
După ce foaia de orez a devenit crocantă și aurie în cuptor, le scoatem și le servim.
Prietenii vor fi absolut încîntați de bogăția de arome și de gustul special al sosului.
Merită să încercați să le faceți măcar o dată-n viață.
Vă dorim poftă bună!
Și să nu uităm să mulțumim posesoarelor de mîini dibace care și-au adus aportul la crearea minunățiilor: Elena, Ramona & Carmina!
buna ti am descoperit blogu din intimplare ai retete deosebite si interensate merita incercat succes in continuare si la mai multe retete ely
RăspundețiȘtergereMulțumim de aprecieri, Ely! Sperăm să fim în continuare la înălțimea așteptărilor și să găsești mereu ceva interesant, atunci cînd ne vizitezi!
RăspundețiȘtergere