luni, 21 martie 2011

Crochete tzepoase de pui

Timp de preparare:
(mediu spre indelungat, dar daca aveti ajutor e spre scurt)

Ingrediente:
Pentru crochete:
1 kg piept de pui
5 oua
20-30 g ghimbir
20 ml ulei de masline
200-300 g pesmet
5-6 cartofi medii
picant (pasta picanta, pepperoncino, etc) in functie de preferintele fiecaruia
sare & delikat

Pentru sos:
4 catei de usturoi
150 ml smintina normala
150 ml smintina dulce
200 ml rosii pasate
sare & zeama de lamiie

Mod de preparare:
Pieptul de pui se taie in fisii subtiri. Se pun fisiile intr-un castron si se adauga sare, pasta picanta, ulei de masline, putina zeama de lamiie, delikat si ghimbirul dat pe razatoare sau taiat marunt. Se amesteca bine si se lasa sa se odihneasca.
Cit timp se odihnesc fisiile de pui, facem pane-ul din cele 5 oua, pe care le batem de nu se vad cu nitzica sare si cu ceva pesmet.

Dupa ce am facut pane-ul, dam cartofii pe razatoarea mare si ii stoarcem bine.
Punem wok-ul sa se incinga cu ulei de palmier sau de floarea soarelui in el si incepem sa formam crochetele.(daca n-aveti wok, cumparati-va)
Se pun citeva fisii de piept in castronul cu pane

apoi se scoate cite una, se scurge bine

se da prin pesmet

apoi se pun "tzepii" rezultati din cartofii dati pe razatoare (ii presati bine cu mina).

Repetati operatiunea cu inca 5-6 fisii de piept (in functie de marimea tigaii in care le prajiti)

dupa care aruncati una, de proba, in uleiul incins, cu grija, sa nu cumva sa va ardeti!

Daca incepe sa sfiriie imediat, inseamna ca e bine si trebuie aruncate si celelalte, cu aceeasi grija maxima!

Intre timp puneti mina si formati si celalalte crochete si aveti grija si de cele de pe foc, sa le intoarceti pe partea cealalta, sa nu se arda.
Culoarea lor trebuie sa fie aurie, la fel ca in poza de mai sus, pe ambele parti, atunci cind le scoateti de la prajit.

Tot in acest timp (daca aveti ajutor sa va intruduca/scoata crochetele in tigaie) faceti si sosul de usturoi: pisati cei 4 catei cu sare grunjoasa ca e mai gustoasa (5 daca il vreti mai tare), frecati-i cu uleiul de masline si putina zeama de lamiie, apoi adaugati smintina dulce si smintina normala, amestecati, dupa care adaugati si rosiile pasate, omogenizati si gata sosul.

E mirific! Promit!
Apoi, dupa ce ati terminat de prajit toate crochetele tzepoase, le serviti infometatilor care le asteapta curgindu-le balele la masa

va montati si copiii (daca aveti, daca nu sa va faceti - eu n-am dar l-am luat cu imprumut)

si radeti toate crochetele pina faceti butoiul mare.
Dupa ce foamea a trecut prin toate burtile si le-a umplut, uite ce-a mai ramas:

Numai murdarie:)).
Daca v-am incitat putin cu aceasta reteta, nu pot decit sa va urez sa va ploua in gura si pofta buna maxima!

P.S. Multumim manechinelor din imagine pentru sedinta foto-mincacioasa: Maia, Tudor - copiii, Elena - cu foamea-n git!:))

2 comentarii:

  1. Nu stiu de ce, da-mi cam ploua in gura...

    RăspundețiȘtergere
  2. Foaaaarte tare! La mai multe retete asa delicioase si poze pe masura!!!

    RăspundețiȘtergere